Ποιοι Είμαστε

Η δράση των εθελοντών στο Κρυονέρι έχει ξεκινήσει από το 1989 με πενιχρά μέσα ενώ το 2014 ιδρύεται επίσημα ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου. Πλέον με ένα στόλο 7 οχημάτων και δυναμικό 40 ατόμων είναι σε θέση σε επέμβει σε δασικές πυρκαγιές εντός και εκτός των ορίων του δήμου Διονύσου.

Η δράση μας ωστόσο δεν περιορίζεται το καλοκαίρι, κατά τους χειμερινούς μήνες η δράση της ομάδας επικεντρώνεται στους αποχιονισμούς, αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς, κοπές δέντρων και γενικότερα όπου το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία χρειαστεί τις υπηρεσίες μας.

Η ομάδα είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επιχειρησιακά ανήκει στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών και λαμβάνει εντολές για την δράση της από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικού Σώματος.

Όλο το δυναμικό του Συλλόγου αποτελείται αποκλειστικά από μη αμειβόμενους εθελοντές που προσφέρουν τον ελεύθερο τους χρόνο για την προστασία του δάσους και των συμπολιτών μας. Ο τομέας ευθύνης της ομάδας είναι το περιαστικό δάσος του κτήματος Τατοΐου, η ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου και ο δήμος Διονύσου. Παρόλα αυτά αρκετές φορές μας ζητείται από το Πυροσβεστικό Σώμα να συνδράμουμε σε πυρκαγιές εκτός των ορίων του Δήμου μας.

Τα μέλη της ομάδας έχουν εκπαιδευτεί σε σχολείο του Πυροσβεστικού Σώματος στον τομέα της πυροφύλαξης και της δασοπυρόσβεσης και έχουν πιστοποιηθεί από την Πυροσβεστική Ακαδημία έπειτα από εξετάσεις.

Η ομάδα διαθέτει 7 οχήματα αποκλειστικής διαχείρισης και χρήσης του σωματείου.

Ο στόλος μας περιλαμβάνει:

  • 2 οχήματα Α τύπου πρώτης προσβολής τύπου (4×4) χωρητικότητας 600 λίτρων. Το ένα εξ αυτών κατά τους χειμερινούς μήνες μετατρέπεται σε εκχιονιστικό με αλατιέρα.
  • 1 όχημα Β τύπου (4×4) χωρητικότητας 1.500 λίτρων.
  • 1 όχημα Γ τύπου (4×4) χωρητικότητας 5.000 λίτρων.
  • 3 οχήματα Δ τύπου – Υδροφόρες χωρητικότητας 5.000, 11.000 και 12.500 λίτρων.